Ahilova tetiva: Preprečevanje in zdravljenje poškodb

Mnogim je izraz ahilova tetiva neznanka, čeprav je ključni del človekovega gibalnega sistema. Gre za vezno strukturo, katera povezuje mišice meč s peto. In čeprav govorimo o zelo močni in odporni strukturi, si jo mnogi zelo hitro in pogosto poškodujejo. Kar pa seveda ni prav nič prijetnega, saj bolečina ovira vsakodnevne aktivnosti človeka. Da bi pridobili več informacij kako do te poškodbe pride in kaj je z njo povezano, obiščite spletno stran Semos.

Kako pride do poškodbe ahilove tetive?

Do poškodbe ahilove tetive, pride predvsem pri športih, kot so: košarka, nogomet, tek in tenis, saj so za naštete športe značilni hitri gibi in poskoki. Ko pride do prekomernega obremenjevanja in nenadnih premikov, lahko presežemo njeno zmogljivost. Lahko pa gre tudi za poškodbo med nepravilnim ogrevanjem, zaradi prekomerne teže ali pa celo neprimerne obutve.

Poleg tega je ahilova tetiva lahko posledica degenerativnih sprememb, ki se pojavijo s starostjo ali kroničnih vnetij, kot je tendinitis. Tendinitis ahilove tetive se pojavi, ko se tetiva vname zaradi ponavljajočih se mikro poškodb ali draženja.

Ahilova tetiva

Kako si lahko pomagamo?

  • Počitek: Tako kot pri večini poškodb je pomembno, da tudi pri tej mirujete in date bolečini svoj čas. Oteklino pa lahko zmanjšate tudi s pomočjo kompresijskega obvezovanja ali pa podpornih oblog. Kar pa prav tako stabilizira tetivo.
  • Led: Hladne obloge ali ledene kopeli lahko pomagajo zmanjšati vnetje in lajšati bolečino. Priporočljivo je uporabljati led večkrat na dan po 15-20 minut.
  • Fizioterapija: strokovnjaki vas lahko popeljejo skozi vaje za raztezanje in krepitev mišic, kar vodi do manjše obremenitve ahilove tetive.
  • Drugo: poleg zgoraj naštetega pa si lahko pomagamo tudi s protivnetnimi zdravili, katera nam seveda dodeli zdravnik. Po upoštevanju navodil in počitku, se lahko počasi vračamo k vsakodnevnim aktivnostim, pri tem pa moramo imeti nadzor nad obremenitvijo, saj bomo samo z nadzorom preprečili ponovno poškodbo.

Ahilova tetiva je ključen del našega gibalnega sistema, ki zahteva ustrezno nego in pozornost, še posebej pri aktivnostih, ki povečujejo obremenitev. Če bomo tako kot k vsaki poškodbi, tudi k tej pristopili pravilno, lahko ohranimo zdravje in mobilnost. Pomembno je, da se ob resnejših poškodbah posvetujemo s strokovnjaki.