Kako vam lahko parodontolog pomaga in kaj lahko pričakujete

Parodontolog je specialist, ki se ukvarja z diagnozo, zdravljenjem in preprečevanjem bolezni zob. Obisk pri parodontologu je pomemben del skrbi za zdravje vaše ustne votline. Na pregledu vam bo specialist pregledal stanje vaših dlesni, preveril stopnjo obzobne bolezni in ocenil vaše tveganje za nadaljnje bolezni obzobnih tkiv. Ena najpogostejših bolezni, s katero se parodontolog ukvarja, je gingivitis. To je vnetje dlesni, ki se pojavi, ko se zobni plak ne odstrani redno in učinkovito. Če se gingivitis ne zdravi, lahko napreduje v parodontitis, ki lahko povzroči resne težave, kot so izguba zob in poškodbe kosti.

parodontolog

Obisk pri parodontologu vključuje tudi profesionalno čiščenje zob in dlesni, kar lahko pomaga pri preprečevanju bolezni obzobnih tkiv. Specialist bo odstranil zobni kamen in obzobne obloge ter preveril, ali so vaši zobje in dlesni zdravi. Če bo potrebno, vam bo specialist predpisal tudi ustrezno zdravljenje, da bi preprečil nadaljnje napredovanje bolezni obzobnih tkiv. Lahko predlaga ustrezne izdelke za nego ustne votline in vam svetuje glede prehrane, ki lahko prispeva k zdravju vaših dlesni in zob.

Parodontolog lahko opravi tudi druge postopke za izboljšanje vašega stanja dlesni in obzobnih tkiv. Če imate hude težave z dlesnimi, lahko izvede kirurški poseg za odstranjevanje obolelega tkiva ali presaditev kosti, da bi izboljšal podporo vašim zobem.

Ko obiščete parodontologa vas bo pregledal glede morebitnih dejavnikov tveganja za razvoj bolezni obzobnih tkiv. Nekateri dejavniki tveganja so kajenje, diabetes, starost in hormonske spremembe. Parodontolog vam lahko pomaga pri spreminjanju vaših navad in življenjskega sloga.

V primeru, da ste že bili diagnosticirani z boleznijo obzobnih tkiv, lahko parodontolog izvede tudi redne preglede in nadzor nad vašim stanjem, da se prepriča, da se bolezen ne razvija. Redni obiski pri parodontologu so ključnega pomena za vzdrževanje zdrave ustne votline in preprečevanje nadaljnjih zapletov.

Obisk pri parodontologu je pomemben del skrbi za zdravje vaše ustne votline. Lahko vam pomaga pri preprečevanju bolezni obzobnih tkiv, zdravljenju že obstoječih bolezni in izboljšanju podpore za vaše zobe. Redni pregledi pri parodontologu so ključni za ohranjanje zdravih zob in dlesni.