Suho peskanje je inovativna metoda čiščenja za industrijo in okolje

Peskanje je postopek, ki se pogosto uporablja v različnih panogah in industrijah. Gre za metodo, pri kateri se uporablja visokotlačni curek peska ali abrazivnih materialov, da se odstranijo nečistoče, rja, barva ali drugi materiali s površine predmeta. V industriji gradbeništva se peskanje pogosto uporablja za pripravo površin pred barvanjem ali nanosom zaščitnih premazov. S pomočjo visokotlačnega curka peska se odstranijo stare barve, rja in druge nečistoče, kar omogoča boljši oprijem novega premaza na površino. To je ključnega pomena za zagotovitev dolgotrajne obstojnosti in estetskega videza površin.

peskanje

Tudi v avtomobilski industriji je peskanje nepogrešljiv postopek pri obnavljanju vozil. S pomočjo peskanja se odstranijo stare barve, rja ter drugi materiali s karoserije vozila, kar omogoča temeljito pripravo površine pred barvanjem ali drugimi kozmetičnimi posegi. Na ta način se doseže visoka kakovost obnove in dolgotrajna zaščita pred korozijo.

Uporablja se tudi v industriji ladjedelništva, kjer je ključnega pomena za pripravo jeklenih površin pred nanosom protikorozijskih premazov. S pomočjo visokotlačnega curka peska se odstranijo vsi nečiste, kar zagotavlja optimalen oprijem premaza na površino in tako ščiti plovilo pred korozijo ter podaljšuje njegovo življenjsko dobo.

Poleg industrijske uporabe se peskanje v zadnjem času vse pogosteje uporablja tudi v domačem okolju, predvsem pri obnavljanju in restavriranju pohištva ter drugih predmetov. S pomočjo peskanja je mogoče odstraniti stare premaze, madeže in druge nečistoče, kar omogoča obnovo in osvežitev videza različnih predmetov brez uporabe agresivnih kemikalij.

Poleg tradicionalnega peskanja se v industriji vse bolj uveljavlja tudi peskanje s suhim ledom. Pri tem postopku se kot abrazivni material uporablja stisnjen ogljikov dioksid v obliki suhega ledu, ki se ob stiku s površino spremeni v plinasto stanje brez prehoda v tekoče agregatno stanje. Ta postopek ima številne prednosti v primerjavi s tradicionalnim peskanjem.

Pri peskanju s suhim ledom ni potrebe po vodi ali kemikalijah, kar pomeni, da je okolju prijaznejši in bolj ekološki postopek čiščenja. Poleg tega se pri tem postopku ne ustvarjajo odpadki, saj se suhi led po uporabi enostavno izpari. To zmanjšuje stroške ravnanja z odpadki in izboljšuje učinkovitost čiščenja.