Polži na vrtu – zakaj samo naravni ukrepi niso dovolj

Za polže na vrtu obstaja med vrtičkarji veliko domačih receptov, ki obljubljajo njihovo učinkovito odstranjevanje.

Glede na to, da so polži na vrtu nadloga, ki se pojavlja v času, ko je zunaj veliko vlage (torej marec, april) in je ta čas najbolj dovzeten tudi za ukorenitev mladih posevkov, se veliko vrtičkarjev vsakodnevno ukvarja s pobiranjem. Žal takšen način odstranjevanja polžev ni najbolj učinkovit. Kljub vsakodnevnemu delu vedno pobiramo le polže, ki so na površini zemlje, tistih pod zemljo, ki se mirno hranijo s koreninami rastlin, ne polovimo. Druga stvar, zakaj je pobiranje polžev neučinkovito je, da je razmnoževanje polžev izjemno hitro in se lahko ves čas ukvarjamo samo z odraslimi polži, do ličink ne pridemo.

Polži na vrtu

Vedno več vrtičkarjev se v boju s polži na vrtu poslužuje tudi nastavljanja steklenic oz.kozarcev s pivom, pri čemer večina pozabi na to, da mora biti pivo vedno sveže in ga je torej potrebno vsak dan menjati.

Poznane so tudi rešitve rezanja polžev na polovico, vendar zopet pozabimo upoštevati zasluzevanje, ki zopet omogoči razvoj novih polžev.

Kot najbolj učinkovita naravna metoda se je izkazal koruzni zdrob (polenta), ki se ga nastavi vsak večer po nekaj mestih na vrtu, zjutraj pa pobira, da odstranimo polže.

Še vedno se premalo vrtičkarjev zaveda, da se bomo polžev najbolj učinkovito znebili še pred pričetkom sezone, v kolikor bomo zemljo razkuževali z organskim sredstvom Neem Cake. Neem cake poleg oskrbe zemlje s hranili poskrbi za uničenje ličink v zemlji, da lahko ob pričetku sezone rastline pričnejo intenzivno obdobje rasti brez prezimljenih talnih škodljivcev. V kolikor razkuževanje zemlje izvedemo pravočasno, ko temperature zemlje še ne presežejo 5°c, bo razkuževanje zelo učinkovito in bomo poleg polžev odstranjevali tudi ličinke strun, koloradskih hroščev in majskih hroščev. To pomeni pričetek nove vrtnarske sezone v svežo, s hranili bogato zemljo, ki lahko zagotovi popolne pogoje za intenzivno rast.