Sobne rastline

Vsak, ki si želi topel in prijeten dom, si najverjetneje omisli tudi sobne rastline. Te nekako poživijo notranje prostore, jih naredijo prijaznejše in bolj domače. Vendar pa si vsak, ki opremlja dom ali ga obnavlja, postavi tudi vprašanje, katera sobna rastlina bi bila ravno prava za njegov dom. Vprašanje je seveda preprosto, odgovor nanj pa nekoliko težji. Preden se podate v nakup sobne rastline, morate dobro razmisliti o vaših navadah, potrebah in željah.

sobne rastline

Če ste veliko zdoma, boste potrebovali rastline, ki dlje časa preživijo brez vode, če imate v stanovanju le malo naravne svetlobe, pa morate izbiro sobne rastline prilagoditi tudi temu. Večina rastlin seveda ljubi veliko svetlobe, vendar pa se nekatere povsem dobro znajdejo tudi tam, kjer ni veliko oken in naravne svetlobe. Potem morate gledati tudi na svojo osebnost. Če ste nežna duša, bo pravšnja za vas morda orhideja, če imate radi bujno rastje, pa kakšna rastline, ki se razraste vse do stropa in daje vtis pragozda. Vsekakor je pomembno tudi to, koliko imate sploh prostora, saj nekatere sobne rastline pač potrebujejo več kot druge. Nekatere so povsem zadovoljne z nekaj kubičnimi centimetri, spet druge zavzemajo kar precej prostora. Tudi to je pomembno, ali imate sobne rastline sploh radi ali pač ne. Že bi radi, da zgolj olepšajo nek kotiček vašega doma, potem si omislite le eno ali dve, pa še ti dve naj ne bosta preveč zahtevni, saj se lahko zgodi, da boste nanju kar pozabili, če o njiju niti ne boste razmišljali kot pomemben del notranje opreme.

Torej, ko govorimo o sobnih rastlinah, je treba upoštevati kar največ možnosti. Izbor pa seveda prilagodite sebi, saj ste vi tisti, ki jih boste vsak dan gledali. Če imate radi kaktuse, naredite zbirko kaktusov, če ljubite zelenje, pa glejte na to. da bo rastlina bujno zelena.