Strelovod in prednapetostne zaščite Elektroris

To je stvar, ki jo mora imeti vsaka hiša, blok ali vikend. Na linku https://www.elektroris.si boste našli dobre strelovode. Brez tega nam lahko pogori cela hiša ali blok. Namen strelovoda je da strela potuje v prevodnem materialu v zemljo. V naravi strela ponavadi udari v kakšno drevo, zato je tudi nevarno stati pod drevesom v času neviht.

Dober strelovod potrebuje nek prevoden material v katerem bo strela potovala v zemljo. Če strelovoda ni, bo strela udarila ponavadi v streho hiše in poškoduje streho ali pa še huje, začne goreti in nam zgori cela hiša. Material, ki se uporabi za strelovod je lahko baker, vroče cinkano jeklo, nerjaveče jeklo ali pa aluminij. Če imate kovinsko streho, je treba namestiti strelovod posebne debeline in sicer za baker 5mm, vroče sinkano jeklo 4mm, nerjaveče jeklo 4mm in pa za aluminiji 7mm. Preden se strelovod namesti je treba vedeti za kaj se bo objekt uporabljal. Za ugotavljanje ogroženosti oziroma kakšen strelovod bomo uporabili se uporabljajo nivoji. Za prvi zaščitni nivo se uporablja strelovod namenjen za najbolj ogrožene objekte kot so bencinske črpalke, območja eksplozije in še kaj. Pri zaščitnih nivojih ena in dva je treba pregled strelovoda izvesti vsake dve leti saj so to najbolj ogroženi objekti oziroma objekti, ki imajo shranjena kakršnakoli eksploziva pa je treba strelovod pregledati vsako leto. Za četrti zaščitni nivo pa se uporabljajo strelovodi, namenjeni za stanovanjske objekte kot so hiše in bloki.

Obstaja pa tudi prednapetostna zaščita, ki prepreči nastajanje škode pri elektronskih napravah ob udaru strele v objekt. To je neka zaščita notranje oblike. Torej če strela zadane hišo in gre strela skozi elektriko naše hiše, bo prva stvar, ki jo bo vrglo ven prednapetostna zaščita. S tem se bomo znebili dodatnih stroškov, ki bi jih imeli če ne bi imeli te vrste zaščite. Stroški, ki bi jih imeli bi pa bili vse vrste elektronskih naprav kot naprimer televizija, računalnik, pralni stroj, hladilnik in še ostale elektronske naprave.