Vitamin D je zelo pomemben

Vitamini in minerali imajo velik pomen za zdravo in pravilno delovanje našega organizma. Vitamine delimo na topne v maščobi – vitamini A, D, E in K ter vitamina topna v vodi – B in C. Najlažje dosegamo vnos vitaminov in mineralov z raznoliko in kakovostno prehrano. Obstaja pa določena vrsta vitamina, ki ga s hrano praktično ne moremo zaužiti in to je vitamin D, o katerem si lahko več preberete tukaj: https://www.ezobozdravnik.si/vitamin-d. Posebno vlogo ima vitamin D pri delovanju imunskega sistema, a na tem mestu o njem pišemo zato, ker ima pomembno vlogo pri razvoju kosti in zob.

Najpogosteje se pomanjkanje vitamina D omenja v povezavi s parodontalno boleznijo in zobno gnilobo. Pri parodontalni bolezni gre za nevarno vnetje dlesni, ki če je ne zaustavimo, povzroči izpadanje zdravih zob. Razlog je v tem, da zobje ostanejo brez opore in se začnejo majati in takrat razen puljenja žal ni več druge rešitve. Vitamin D pa je koristen za vnetja, poleg tega pa pomaga pri uničevanju bakterij, ki povzročajo zobno gnilobo in pomaga ohranjati kakovostno zobno sklenino. Če še niste vedeli, je ravno zobna sklenina najtrša snov v človekovem telesu.

Posebnost tega vitamina je, da se biosentitizira v človeški koži, če je ta izpostavljena sončni svetlobi. Torej bi lahko rekli, da je sončenje lahko tudi koristno. Malo že, vendar ne gre pretiravati. V času med pomladjo in jesenjo je dovolj, če svojo kožo izpostavimo soncu za 15 – 20 minut na dan. Zato pretirano sončenje ni potrebno, kvečjemu velja obratno. Če svojo kožo predolgo izpostavljate sončnim žarkom to predstavlja kvečjemu tveganje za nevarno kožno bolezen. Za ustvarjanje vitamina D se tudi v teh minutah ne sme mazati s sončno kremo, ki zaustavlja koristne sončne žarke in posledično zmanjšuje proizvodnjo D-vitamina v koži.

O največjem pomanjkanju govorimo pri starejših, ki so večino časa v zaprtih prostorih ter pri dojenčkih, ki ga z materinim mlekom ne dobijo dovolj. Najboljša rešitev je zato dodajanje Vitamina D s prehranskimi dopolnili, ki jih je na tržišču veliko. Kot smo zapisali na začetku je Vitamin D topen v maščobah, kar pomeni, da ga naše telo lahko skladišči. Pri tem pa je treba paziti, da se ne preseže dovoljena zgornja meja za odrasle, ki znaša 100 μg vitamina D na dan.